Gümüş Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dikkatli kullanılmayan gümüşlerde kararma meydana gelir. Bu da gümüşün estetik görünümünü bozar. Bu tür gümüş takıların ya da eşyaların ilk günkü güzelliğini ve şıklığını koruması için kullanım sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar kısaca şu şekilde sıralanabilir:
- İlk olarak gümüşlerinizi sabun, çamaşır suyu, deterjan gibi kimyasal ürünlerden uzak tutmanız gerekir.
- Takılarınızın üzerine parfüm, sprey, deodorant gibi kişisel bakım ürünlerinin gelmemesine özen göstermelisiniz.
- Gümüşün terle temas etmemesine dikkat etmelisiniz.
- Çizilmeye müsait olan takılarınızı kullanırken dikkat etmelisiniz. Özellikle ev işi yaparken ya da bulaşık yıkarken bu tür aksesuarları çıkarmanız gerekir.
- Takılarınızı temizleyeceğiniz zaman sirke, kolonya, çamaşır suyu, deterjan gibi ürünlerden uzak durmanız gerekir. Gümüş için özel olarak tasarlanan gümüş parlatma bezi ya da pamuklu bez almalısınız. Böylece gümüşünüzün parlamasını sağlayabilirsiniz.
- Takınızı saklarken güneş ışığı görmeyen kapalı kutuları tercih etmelisiniz.
Tüm bu işlemlere dikkat ettiğiniz takdirde takılarınız ilk günkü estetik görünümünü korumayı başarır. Arada sırada gümüş takılarınızı parlatmak için profesyonel destek de alabilirsiniz.
Kaliteli ve Güvenilir Gümüş Takı Seçimi
Hem kadınların hem de erkeklerin büyük ilgi duyduğu gümüş, özellikle takılarda büyük rol oynar. Gümüş takı alacağınız zaman kaliteli ve güvenilir seçeneklere yönelmeniz gerekir. Aksi takdirde kullanımına ne kadar dikkat etseniz de istediğiniz verimi almanız mümkün olmaz.
Gümüş yüzük, kolye, bileklik, küpe gibi çok çeşitli takılar bulunur. Bu tür takılardan alacağınız zaman ise seçiminizi bilinçli bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekir. Bu noktada özen göstermeniz gereken noktalar ise şu şekildedir:
- Öncelikle gümüş takının ayarına bakmanız gerekir. 800, 900 ya da 925 ayar olarak sizlere sunulan ürünlerin damgalarının olması gerekir.
- Gümüş takıların ışıkta parlamadığını bilmeniz gerekir. Satın aldığınız ürün ışıkta parlıyorsa orijinal gümüş olmama ihtimali yüksektir.
- Gümüş olan hiçbir takı mıknatıstan etkilenmez. Böylece takının gerçekten gümüş olup olmadığını mıknatıs yardımıyla anlayabilirsiniz.
- Gerçek gümüş sahte olana göre daha ağırdır. Şayet gümüş takı oldukça hafif geliyorsa satın almadan önce bir kez daha düşünmeniz gerekir.
- Satın alma sürecinde güvenilir ve saygın firmalara yönelmek gerekir. Aksi takdirde orijinal olmayan ürünlerle karşılaşabilirsiniz.
Sadece gümüş takılarda değil, çok çeşitli gümüş eşyalarda da bu tür detaylara dikkat etmeniz gerekir. Günümüzde özellikle süs eşyalarında gümüş sıklıkla kullanılır. Maddi açıdan zarara uğramamak adına alacağınız ürünleri özenle seçmeniz gerekir. Satın aldığınız kaliteli ürünleri doğru bakım ile uzun yıllar boyunca keyifle kullanabilirsiniz.
Gümüşlerde 925 Ayar Damgasının Önemi
Sadece kadınların değil, aynı zamanda erkeklerin de büyük ilgi gösterdiği gümüş takılar, 800, 900 ya da 925 ayar olarak tasarlanarak beğeninize sunulur. Bununla birlikte bu tür ürünlerden özellikle 925 ayar damgasının bulunduğu aksesuarlar beğeni toplar. Birbirinden güzel ve zarif olan bu ürünlerin ilk günkü parlaklığını koruması ve sağlam yapısını muhafaza etmesi için gümüşün ayarına dikkat etmeniz gerekir.
Peki, 925 ayar tam olarak nedir ve ne işe yarar? Bu ayar gümüşün saflığını belirler. Uluslararası standartlara göre gümüşün kabul edilen ayarları vardır. Bu madenin en saf hali ise 1000 ayar olarak kabul edilir. 925 ayar olan gümüş ise “Sterling Silver” olarak adlandırılır ve takı sektöründe bu saflık tercih edilir. Bunun yanı sıra 800 ya da 900 gibi ayarlar da bu tür aksesuarlarda yer alır.
Gümüş Takılarda Bakır Kullanılır mı?
Gümüş takılarla ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de bunların tasarımında bakır kullanılıp kullanılmadığıdır. Genel olarak takılarda 925 ayar kullanılsa da 800 ve 900 ayar olan tasarımlar da bulunur. Bu tür ürünlerin rahat işlenebilmesi için içerisinde bir miktar bakır olması gerekir. Örneğin; 900 ayar bir gümüş takıda %90 gümüş, %10 bakır yer alır.
Gümüş aksesuarlarda kullanılan bakır sadece işleme konusunda kolaylık sağlamaz, aynı zamanda takının sertliğini de artırır. Ancak bakır miktarının mümkün olduğunca az olması gerekir. Çünkü bakır nedeniyle gümüş bir süre sonra kararma yapar. Gümüşün dayanıklılığını da azaltır. Bu nedenle özellikle 925 ayar gümüş takılara yönelmeniz gerekir. Ayrıca gümüş takı alacağınız zaman ayar damgası olup olmadığından emin olmanız gerekir. Damgası olmayan ürünlerden ise uzak durmanız gerekir.
Gümüşün Kullanıldığı Alanlar Hangileridir?
Göz alıcı yapısıyla herkesin beğenisini kazanan gümüş madeni, oldukça değerli bir metaldir. Sadece takılarda değil, aynı zamanda süs eşyalarında, madeni paralarda, elektronik birçok üründe aktif olarak kullanılır. Örneğin; deniz suyunu arıtan cihazların üretiminde gümüş kullanımı yaygındır. Ayrıca boya endüstrisinde de kullanılan bu maden, oldukça ilgi görür.
Özellikle oldukça yüksek bir iletkenliğe sahip olan bu maden, çok değerli bir maddedir. Çok çeşitli kültürlerde önemli bir yeri olması nedeniyle özellikle küpe, yüzük, kolye ve bileklik gibi takı malzemelerinde sıklıkla kullanılır. Ayrıca birçok toplumda geleneksel törenlerde de gümüşten yapılan aksesuarlar yer alır.
Sahte Takılar Vücuda Zarar Verir mi?
Gümüş takı alınacağı zaman orijinal olduğundan emin olunması ve kalitesinden emin olunan firmalardan tercih edilmesi önemlidir. Aksi takdirde kısa sürede kararan ve estetik görünümünü kaybeden aksesuarlar almış olursunuz. Sadece görünümü nedeniyle değil, dayanıksız olması nedeniyle de kaçınılması gereken sahte takılar kötü sonuçlar doğurabilir.
Ucuz olan sahte takılar, alerjik reaksiyonlara neden olur ve çok çeşitli cilt hastalıklarının oluşmasına sebep olma ihtimali vardır. Özellikle kulağa takılan sahte küpeler yaralara neden olabilir, bu sebeple güvenilir firmadan kaliteli ürünler seçilmesi bu sonuçların oluşmaması için önemlidir. Bileğe takılan sahte aksesuarlar ise ödem gibi istenmeyen durumlara yol açma ihtimali de vardır. Bu nedenle hem gümüş takı seçimine hem de kullanımına dikkat etmek gerekir.