Gümüş Ayarı Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Gümüş ayarı nedir sorusu, günümüzde değerli madenlere ilgili olan birçok kişi tarafından sorulmaktadır. Bu durum, insanların gümüş yatırımlarını arttırmış olmalarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle gümüş ayarı, yatırımcılar için oldukça önemlidir.
Gümüş, şekil verebilmek için değişik uygulamalara sokulan sert ve dayanıklı bir maddedir. Bu nedenle şekil verilme sırasında gerçekleşen uygulamalar, gümüş ayarını da değiştirmektedir. Gümüş ayarı, genel anlamda yapım aşamasında olan bir ürünün içerdiği gümüş oranını gösteren değerlerdir. Ayrıca gümüş ayarı, bazı uluslararası standartlar ile korunmaktadır.
Gümüş ayarı, binlik sistemle değerlendirilmektedir. Ayrıca değerler, 750, 800, 925, 950 ve 1000 gibi sayılarla gösterilmektedir. Bu değerlerin içerisinde gümüş ayarında en çok tercih edilen sayı da 925 ayar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu değer bizlere ürünün içerisinde %92,5 oranında gümüş madeni olduğunu ve %7,5 oranında da bakır içerdiğini söylemektedir.
Gümüşün En Saf Hali Kaç Ayar Olmalıdır?
Tabi ki günümüzde saf gümüş kullanılarak oluşturulan ürünlerde bulunmaktadır. Bu ürünler, 1000 ayar gümüş yani sadece gümüşten yapıldığı bilinen ürünlerdir. İçerisinde hiçbir element veya metal madde bulunmayan ürünler olduğu da söylenebilir.
Bahsedilen değer, gümüşün en saf hali olarak nitelendirilmektedir. Fakat saf gümüş, yumuşak ve esnek bir yapıya sahip olduğu için dayanıklılığı konusunda güven vermemektedir. Bu nedenle gümüş ayarları, farklı alaşımlar ile yeniden düzenlemektedir. Bu sayede gümüş ürünlere verilen kullanım süresinin de arttırılması hedeflenmektedir.
Ticari Amaçla Kullanılan Gümüşün Saflık Oranı Kaç Olmalıdır?
Gümüş, sadece değerli ürünler üretilebilmek için işlenmemektedir. Ticari amaçla kullanılan gümüş madeni, yatırım veya ticaret için de tercih edilebilmektedir. Fakat bu durum da standartlar tarafından belirlenen ayar bilgisine uygun olarak üretilmektedir. Peki, ticari amaçla kullanılan gümüşün saflık oranı kaç olmalıdır?
Ticari amaçla tercih edilen gümüşte saflık oranı 999 ve 1000 arasında olmalıdır. Standartlar, bu ayar birimleri üzerine gümüş imal edilmesini ön görmektedir. Ayrıca gümüş üreticileri, ayar durumuna göre ürünlerine sertifika da alabilmektedirler. Bu sertifikalı ürünler, genellikle 999 ayar oluşturularak satılmaktadır.
Gümüş Ayarı Nasıl Oluşturulmaktadır?
Uluslararası standartlara göre üretilen değerli ürünler, gümüş ve altın gibi maddelerin içeriğine göre ayar özelliği kazanmaktadırlar. Bu sayede satın alınan mücevherler için içerisindeki değerli maden oranı çok kolay bir şekilde verilebilmektedir. Gümüş ayarı oluşturulurken genelde başka metallerle alaşım işlemi gerçekleştirilmektedir. Çünkü gümüş oldukça yumuşak bir yapıdadır.
Gümüş ayarı oluşturulurken genellikle bakır kullanılmaktadır. Bu sayede ürünlerin ömrü ve dayanıklılığı da arttırılmaktadır. 800 ayar bir takı içerisinde %80 oranında gümüş kullanılırken %20 oranında bakır tercih edilmektedir. Ayrıca bakır ile oluşturulan gümüş ürünlerinde %50 gümüş ayarı bulunuyorsa rengi beyaz olmaktadır. Burdan da gümüş ayarı hemen anlaşılabilmektedir.
Takı ve mücevher için tercih edilen gümüş ayarı, genellikle 925 olarak oluşturulmaktadır. Bu ayara ‘’Sterling Silver’’ adı verilmektedir. Bu ayarda oluşturulan ürünlerin içerisinde %92,5 gümüş ve %7,5 bakır maddesi bulunmaktadır. Avrupa ülkeleri de gümüş ayarlarını oluştururken genellikle 950 ve 800 değerler belirlemektedirler.
Kaşık ve çatal gibi ev gümüşten yapılan ev eşyalarında ise 900 ayar gümüş tercih edilmektedir. Gümüş para yapımında ise oluşturulan ayar genellikle 900 olarak görülmektedir. Bu sayede paranın içerisinde %90 gümüş ve %10 bakır maddesinin bulunduğu anlaşılaktadır. Ayrıca para üretiminde tercih edlen en düşük ayar ise 750 olarak bilinmektedir.
Gümüş Ayarı Ne Zamandan Beri Oluşturulmaktadır?
Gümüş, tarihin en önemli ve en eski değerli madenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Dünyada ilk keşfedilen madenler, gümüş ve bakır olarak sıralanmaktadır. Dünyanın her yerine kolayca taşınabilmekte olan gümüş, zamanla dünyanın en göz alıcı ürünlerinin içerisine de girmiştir.
Gümüş üreticileri, eski zamanlarda gümüş ürünlerinin çok dayanıksız ve maliyetli olduklarından şikayet ediyorlar. Bu nedenle gümüş ürünlerinde ayar işlemeciliği ortaya çıkmıştır. Bu sayede insanlar, saf gümüşü bakır gibi dayanıklı maddeler ile birleştirerek daha uzun ömürlü ve dayanıklı ürünler elde etmeye başlamışlardır.
Gümüş ayarı ilk olarak M.Ö 3100 yıllardında Mısırlılar tarafından M.Ö 2500 yıllarında ise Çinliler ve Persler tarafından oluşturulmuştur. Gümüş ustaları, ellerinde bulunan değerli madeni farklı alaşımlar ile karıştırarak sert ve dayanıklı ürünler elde etmişlerdir. Bunun yanı sıra gümüş ayarı oluşturabilmek için tarih boyunca bakır, kurşun ve çinko maddeleri de tercih edilmiştir.
Gümüş Ayarı Bakarak Anlaşılır Mı?
Günümüzde gümüş veya altın ürünlerin anlayabilmek için denenebilecek birçok yol bulunmaktadır. Altın ve gümüş için farklı yollar olsa da temelde her iki madde de aynı özellikleri sergilemektedirler. Peki, gümüş ayarı için sadece bakmak yeterli midir?
Sorunun cevabı kesinlikle hayır. Bakarak herhangi bir ürünün ne kadar gümüş veya ne kadar bakır içerdiğini asla anlayamazsınız. Fakat çoğunlukla gümüş içeren ürünler, genellikle beyaz renkte görünebilmektedir. Bunun yanı sıra içerisinde fazlaca madde bulunan ürünler, daha koyu bir renkte görüneceklerdir. Bu durum, gümüşün ayarını anlamak için yeterli değildir. Eğer elinizde gümüş bir mücevher varsa ayarını öğrenebilmek için bir uzmana danışmanızda fayda var.
925 Ayar Gümüş Ürünleri Karar Mı?
Gümüş ürünleri, dışarıdan bir müdahale olmadığı sürece herhangi bir kararma eğiliminde olmazlar. Fakat aşırı su teması, havada bulunan hidrojen, kükürt ve sülfirik gibi maddeler, gümüş ürünlerinin kararmalarına neden olacaktır. Bu durum, 925 ayar gümüş ürünleri için de geçerlidir.
Gümüş ürünlerinizin kararmaması için mümkün olduğunda dışarıdan uzak tutmalı ve su temasından kaçınmalısınız. Bu sayede daha dayanıklı ve uzun ömürlü gümüş ürünlerine sahip olabilirsiniz. Fakat 925 ayar gümüş ürünleri, karardıktan sonra parlatılarak tekrar kullanılabilmektedir. Bu nedenle gümüş ürünlerinize dikkat etmeli fakat karardıklarında da çok üzülmemelisiniz.