Çelik Ve Gümüş Takı Arasındaki Fark Nasıl Anlaşılır?
Çelik, günümüzde birçok alanda yoğun olarak kullanılan alaşımdır. Demir filizlerinin yeryüzünde fazla miktarda bulunmasından dolayı çelik üretimi de fazladır. Maliyeti düşük olan çeliğin; en önemli özellikleri paslanmaz ve dayanıklı olmasıdır. Bu nedenlerden dolayı birçok ürünün hammaddesi çeliktir. Çeliğin kullanım alanı çok geniştir. Bozulmalara maruz kalmadığı için takı sektöründe en çok kullanılan materyallerden biridir.
Gümüş ise değerli bir madendir. Diğer değerli madenlere göre alım gücü düşük olduğu için toplumun tamamına hitap eder. Gümüşten üretilen takı ve eşyalar göz alıcı derecede parlaktır. Bu nedenle herkesin ilgisini çeker. Değerli bir maden olsa da gümüşte kullanıma bağlı kararmalar oluşmakla birlikte bu kararmalar gümüşe otantik bir hava katar. Ancak bu tarz kararmaları da takılarınızda yapılacak kolay bir temizlik ile giderebilirsiniz.
Takı sektöründe yoğun olarak kullanılan bu iki materyali bazen birbirinden ayırmak zor olabilir. Çelik ve gümüş takı arasındaki farkı anlamak için bazı küçük detaylara dikkat edebilirsiniz. Bu detaylar şu şekilde sıralanabilir:
- Gümüş, değerli bir maden olduğu için altın madeni gibi ayara sahiptir. 800, 900 ve 925 rakamları gümüşe ait ayar numaralarıdır. Çeliğin ayarı bulunmaz.
- Çelik, gümüşe göre ucuz bir hammaddedir. Bu nedenle çelikten üretilen takılar gümüşten üretilen takılara göre daha ucuzdur. Gümüş takılar ise ayarlarına ve işçiliklerine göre fiyatlandırılarak satılır.
Takı Alırken Gümüş Takı Mı, Çelik Takı Mı Tercih Etmek Gerekir?
Gümüşün, zaman içerisinde kararan bir yapısı olduğu için sık sık temizlenmesi ve parlatılması gerekir. Gümüş eşyaları ve takıları kullanmadan bir köşede tutsanız dahi bir süre sonra karardıklarını görebilirsiniz. Parlaklığını yitiren gümüş, isli bir görünüme kavuşur. Bu kararmalar geçicidir. Uygun şekilde temizlendiği takdirde, gümüş yeniden parlak görünümüne kavuşur. Ancak pek çok kişi gümüşün kararmış halinin otantik görünüşünü de tercih ederek takılarını bu şekilde kullanmayı da tercih eder.
Çelik eşya ve takılarda ise böyle bir durum söz konusu değildir. Kullanıma veya zamana bağlı gelişen kararmalar olmadığı için çelikten üretilen takıların kullanılması daha zahmetsizdir. Ekstra temizlik ve bakım gerektirmeyen çelik takılar, takı kullanmayı seven kişilerin yoğun ilgisini görür. Ayrıca çelik takılar, gümüş takılara göre daha uygun fiyatlara sahiptir. Çelik takıların uygun fiyatlı olması da çelik takıların tercih edilmesinde etkilidir.
Her iki materyalden de çok güzel ve şık takılar üretilir. Takı alırken hangi materyalin size daha uygun olacağını düşünerek karar verebilirsiniz. Takılarla yakından ilgilenmeyi, temizlemeyi ve belirli aralıklarla bakım yapmayı seviyorsanız veya buna zamanınız varsa gümüş takı alabilirsiniz. Eğer ekstra temizlik ve bakım yapmaya zamanım yok diyenlerdenseniz, kullanımı son derece pratik olan çelik takıları tercih edebilirsiniz. Çelik ve gümüşten yapılan kolye, küpe, bileklik, bilezik, yüzük ve halhal gibi takıların harika tasarımlara sahip modellerini bulabilirsiniz.
Gümüş Takıların Gerçek Gümüş Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Gümüş, altın gibi değerli bir maden olduğu için değerini ve kalitesini ifade eden ayar numaralarına sahiptir. Gümüşün 800, 900 ve 925 olmak üzere 3 ayarı bulunur.
- 800 ayar gümüşün 1 kilogramında 800 g gümüş 200 g alaşım,
- 900 ayar gümüşün 1 kilogramında 900 g gümüş 100 g alaşım,
- 975 ayar gümüşün 1 kilogramında ise 925 g gümüş 75 g alaşım bulunur.
Her bir ayarın içerdiği saf gümüş miktarı farklı olduğu için fiyatları da farklı olur. Örneğin; aynı ebatlarda aynı tasarım ve modele sahip olan 800 ayar kolye ile 925 ayar kolye farklı fiyatlarda satılır. 925 ayar gümüşten yapılan takı ve objeler daha pahalıdır.
Gümüşten yapılan takı, eşya veya hediyelik eşyalarda mutlaka ayarının belirtilmesi gerekir. Gümüş olarak sunulan takı veya eşyalarda ayar belirtilmemişse o ürün gerçek gümüş olmayabilir. Fakat üzerinde ayarının olmaması materyalin gümüş olmadığını kesin olarak ifade etmez. Gümüşün gerçekliğini anlamak için her ne kadar ayar gerekli olsa da bazı kötü niyetli kişiler gerçek gümüşten yapılmayan ürünleri gümüş gibi göstermek için ayar ifade eden damgalar kullanır.
Değersiz materyallerden yapılan fakat gümüş gibi sunulan takıların ve eşyaların gerçek gümüş olup olmadığını yüzeysel olarak anlamak çok zordur. Gümüşün gerçekliğini net olarak anlayabilmek için nitrik asit testi yapmak gerekir. Test yapılacak ürüne küçük bir çizik atarak üzerine birkaç damla nitrik asit döküp gerçeği öğrenmek mümkündür. Nitrik asit gerçek gümüşte gri renkli, gümüş kaplı sahte üründe ise yeşil renkli olur.
Çelik Ve Gümüş Takılar Kıyafetlerle Nasıl Kombinlenir?
Bir kombini en iyi şekilde sergilemek için takılarla olan uyumuna dikkat etmek gerekir. Dikkat edeceğiniz birkaç detay, hem takılarınızı hem de kıyafetinizi mükemmel gösterir. Gümüş takı takarken şu detaylara dikkat edebilirsiniz:
- Siyah, mavi, mor, bordo, lacivert ve yeşil renkli kıyafetler uygundur.
- Lila, açık mavi, açık yeşil, açık pembe gibi pastel tonlar gümüşü soluk gösterir. Bu nedenle bu renklerle gümüş kullanmamak faydalı olur.
- Gümüş takılar, yoğun desenli kıyafetlerde kaybolur. Bu nedenle yoğun desenli kıyafetlerle kullanmamak gerekir.
Günlük yaşamda yoğun olarak kullanılan çelik takıların gold, rose ve silver olmak üzere 3 rengi bulunur. Uzun yıllar kullanılmaya uygun olan çelik takılar ter ve deniz suyundan olumsuz etkilenmez.
Çelik kolye, küpe, bileklik, bilezik ve halhal gibi takıları kıyafetlerle kombinlerken renklerine çok dikkat etmek gerekir. 3 farklı rengi bulunan çelik takıları kıyafetlerinizle kombinlerken, takıların renginin zıt renginde kıyafetler giymeye özen gösterebilirsiniz. Bu zıtlık takılarınızı ön plana çıkarır. Desenli kıyafetlerde ise büyük ve kalın tasarımlı takılar tercih edebilirsiniz.